Skin

De Huid

december 3, 2018 by

Viki

blankDe huid is het grootste orgaan van ons lichaam. Het speelt een belangrijke rol in meerdere metabolische processen. Onder anderen isolatie, regulatie van temperatuur, opname van vitamine D, sensatie, en productie van vitamine D folaten (foliumzuur). Het speelt een belangrijke rol in ons immuunsysteem, het beschermt ons tegen pathogene organismes. Het is de eerste barrière die ons beschermt tegen de buiten wereld. De huid heeft drie belangrijke lagen:

– Epidermis
– Dermis
– Hypodermis

 

Epidermis:
Dit is de bovenste laag van de huid, het is waterresistent, het beschermt ons tegen infecties. In Grieks betekent “epi” boven.blank Het is de buitenste laag van cellen. Epidermis heeft niet bloedvaatjes, het communiceert met de onderste laag “dermis” via een proces dat Diffusie heet, wat eigenlijk betekend mengen.
Dermis:
Light net onder de epidermis. Het is een bindweefsel. In de dermis zit een van de belangrijkste proteïnen tegen veroudering, Colageen. Colageen verspreid zich tot aan de oppervlakte van de huid en speelt een belangrijke rol in de stevigheid van de huid. In de dermis bevinden zich zenuwen, hair follikels, zweet klieren, bloedvaatjes, lymfe en talgklier.
Hypodermis:
Ook wel subcutis genoemd, light net onder de dermis of cutis. Zijn functie is de spieren en botten te verbinden met elkaar en ze met bloed en zenuwen te bevorderen. Hier bevindt zich elastine. Elastine is ook een bindweefsel proteïne.

Het proces van Veroudering

Wij denken vaak dat onze huid rond de 40-ste begint met veroudering, maar dat is verder van de waarheid. Het proces begint 10-15 jaar eerder. Met de jaren wordt het productie van colageen vermindert, waardoor we de eerste tekenen van veroudering zien.

Collageen is een vezelachtig eiwit dat werkt als een ondersteunende structuur voor de binnenste laag van de huid en als een steiger voor het lichaam. Naarmate we ouder worden, ontwikkelen zich onregelmatigheden en hiaten in het collageennetwerk en dit leidt uiteindelijk tot de vorming van rimpels.

 

blankElastine, helpt om de huid strak en flexibel te houden, waardoor het de mogelijkheid heeft om terug op zijn plaats te klikken, geleidelijk put het zich uit naarmate we ouder worden.
Ook, met het verstrijken van de jaren, vertraagt de huidvernieuwingscyclus en dode huidcellen schallen niet zo snel als voorheen. Een gemiddelde, gezonde huidvernieuwingscyclus is 28 dagen, maar naarmate we ouder worden, vertraagt de omzet naar een cyclus van 40-50 dagen. Als je ouder bent dan 70, duurt het een paar maanden voordat onze huid nieuwe huidcellen heeft gemaakt. Deze dode huidlagen hopen zich op en verlaten de huid dof en ruw.

Natuurlijk, er spelen verschillende factoren bij het proces van veroudering. Onder anderen voeding, inname van water, stres, slaap, beweging en hoe gelukkig en tevreden ben je over jezelf en je omgeving.