blank

Strah od starenja / gerantofobija

April 24, 2022 by

Viki

Pre par nedelja sam naletela na artikal u kojemu se pominje Madona i njen strah od starenja. Ona je u skorije vreme objavila neku fotografiju sebe na Twiteru koliko sam razumela, ili jednom od socijalnih medija gde je njeno prepoznatljivo lice postalo neprepoznatljivo.

Dakle njeni pratioci su ostali bez teksta. Samo da napomenem da ja Madonu ne pratim i da je ovaj tekst isključivo namenjen gerantofobiji, ili u prevodu strahu od starenja.

Madona je samo jedan od primera. Koliko je njena pojava i predstavljanje javnosti tacno, u to ne želim da zalazim. Činjenice govore da je strah od starenja prisutan i postoji kod svih uzrasta.

Najveći pritisak postoji u svetu šou biznisa gde javne ličnosti rade sve sto je u njihovoj moći i podlažu se raznim tretmanima kako bi zadržali mladost.

Najčešće završavaju kao žrtve prečistih hirurških zahvata koja im uglavnom menja kompletnu anatomiju lica.

[toc]

Starenja
SHVETS-productie bij Pexels

Zašto se bojimo da ostarimo?

Mislim da pritisak društva nikada nije bio veći na svim područjima. Od zene se očekuje da bude lepa, negovana. Medjutim to danas ne vazi samo za zenu, već I za muškarca. I muškarci se sve češće okreću kozmetici, hirurškim zahvatima, botoxu.

Dakle, strahe prisutan kod oba pola.

Ranije su se vise vrednovale vrline i osobine, status odredjene osobe. Naravno da je gledanje na lepotu bilo drugačije. To se opisivalo i u pesmama, u književnosti, poeziji.

Od zene se nije očekivalo da ide na trening, ide na zatezanje lica. Nekako je za sve postojao prirodni tok, koji je bio prihvatljiv.

Danas, dolaskom televizije,(koja postoji već skoro 80 godina),socijalnih medija, nam se nameće i natura “savršen izgled”.

Gledajući takve “savršene primere” I to skoro svaki dan, dobijamo kompleks nize vrednosti.

Posebno su mlade devojke osetljive na takve prizore i lako podlegnu uticaju okoline.

Svakodnevno se poredimo sa drugima I time potcenjujemo nasu lepotu.

Treba nam savršen mali nos, pune usne, podignuti obrazi, podignuti očni kapci….itd.

Zena koja je prešla 40-tu je takodje napadnuta od strane medija. Lepotu je teško očuvati ako imate pune ruke posla.

Zena koja svakodnevno ide na posao, vodi domaćinstvo, kuva, sredjuje veš, vodi računa o deci, vozi ih na trening, školu. Zena koja je tu da svakog sasluša. Takvoj ženi ostaje malo vremena za sebe.

Zašto ovo pominjem?

Kada deca porastu i pritisak postane manji, odjednom se stvori prostor u kome ta zena dobija predstavu o sebi I o svom izgledu.

Cesto mi dolaze takve mušterije, zene koje su ispratile svoju decu, napravile poslovnu karijeru.

Takve zene se tada pogledaju u ogledalo gde shvate da je prošlo dosta vremena i da je to isto vreme učinilo svoje.

One se prosto uplaše!

Uplaši ih misao da od sada pa nadalje to prepoznatljivo lice koje im je ostalo u memoriji, da ga vise neće biti. Ono će naprosto iščeznuti.

Dolaze mi sa nadom da ih vratim njima.

Apsolutno ih razumem.

Nema ni jedne zene koja taj strah nema.

Neke ga dobro maskiraju, potisnu. Neke vise ne gledaju u ogledalo. Neke se istetoviraju. Ali taj strah postoji u svakoj od nas.

Veroudering
Karolina Grabowska bij Pexels

Zena se definitivno oprašta od nečeg sto joj je dragoceno I sto je cini specijalnom I jakom.

Njena lepota, njena mladost, to je njeno oružje I ponos!

Kada lice počne da pada naniže I pojave se prve bore, duboke linije na licu većina se uputi ka parfimeriji gde traži savet od prodavačice o kremama i  serumima protiv bora.

Ni jednoj od nas starenje nije nešto sto prihvatamo sa osmehom na licu.

Svaka od nas se bori protiv starenja na svoj način.

Reklame na kojima se pojavljuju divne mlade devojke sa savršenim licem gde reklamiraju produkte koje su namenjene starijim damama su jedan od primera manipulacije i zamke u koju svakodnevno upadamo.

Nameću nam se ta divna savršena lica koja nisu ni približno godinama jednoj zreloj ženi, pa opet ,ta mlada devojka stoji na toj reklami kao primer.

Takve reklame ne moraju da utiču na nas svesno, ali podsvesno, da.

Uvek mi je zao kada vidim zenu koja je dostojanstveno počela da stari, na kojoj se ocrtava njen karakter, mimika lica ,koja se ipak opredeli da podvrgne svoje lice plastičnoj hirurgiji i time promeni kompletan izgled.

Da se razumemo, ne, ja nisam od onih koji osudjuju plastičnu hirurgiju, i nisam protiv plastične hirurgije, ali jesam protiv drastičnih promena gde se u potpunosti menja izgled osobe.

Dakle strah u tom slučaju, odlučuje sve.

Strah od starenja je stvaran i ne treba ga zanemariti. I ne on zaista nije prisutan samo kod popularnih javnih ličnosti, on ide na sve slojeve društva. Svi koji živimo u tom društvu možemo da postanemo deo tog straha.

Društvo

Nekako u tom slučaju su muškarci u prednosti, oni nekako dobijaju na ceni. Mnogi smatraju da je stariji muškarac privlačniji. Dok zena to doživljava obratno.

Nažalost društvo u kome živimo nam je nametnulo taj strah koji se iznova radja.

Nekada je u plemenskoj zajednici starija zena bila cenjena. Njene zrele godine su bile cenjene i poštovane, kao I njene bore I seda kosa. Danas, je to retkost.

Naravno postoje izuzeci, a to su zene koje su izuzetno jake I ponosno nose svoje godine. Takvih zena je malo. Verovatno ih ima vise u manjim zajednicama, u gradovima iščezavaju.

Pa opet, kultura ima takodje veliku ulogu.

U Dubaiju uglavnom šetaju savršene zene. Tamo se i trude da lepo izgledaju po svaku cenu. Dakle, tamo lepota ima visoku cenu.

U Holandiji recimo gde ja živim, zene su poprilično opuštene i prirodne. Ovde u Frislandu se gotovo i ne šminkaju.

Možemo samo da pretpostavimo kako je onda u Holivudu. Tamo se sigurno takmiče I ne verujem da su u potrazi za starijim osobama koje bi se eventualno pojavile na malim I velikim ekranima.

Dakle vi već znate da u slučaju da imate 40 godina i da živite u Holivudu da vise niste poželjni, iako možda posedujete talenat.

Taj strah je opravdan.

Strah se javlja i kada je zena poprilično izolovana, ako je recimo sama nema podršku familije, prijatelja, a posebno prijateljice, ili zene u familiji. Zena je ženi potrebna.

Zene na taj način pomažu jedna drugoj kroz razgovor, razmenu informacija i davanje raznoraznih korisnih saveta.

Individualizam je zenu poprilično osiromašio. Zato se danas pokreću razne grupe u kojima se zene medjusobno povezuju i traže. I to je zaista fantastično!

Usamljena zena će gledati i proučavati svaki deo svog lica.

Kada krene proces starenja uglavnom se i javlja nelagodnost i revolt prema starenju.

Umor, briga , nespavanje cine svoje.

Tako da Madona nije ni malo vise ili manje drugačija od svih nas. Ona samo preslikava naše strahove. Svi ćemo se mi kad tad naći u istom grozdju.

Kako se boriti protiv straha od starenja?

Prvo i osnovno je da se okrenemo sebi koliko je to moguće. To dragoceno naše vreme koje provedemo sa sobom je od velikog značaja. Ima veliki utucaj prvenstveno na nasu psihu. Utiče pozitivno na naše raspoloženje i ponašanje.

Zelfzorg
cottonbro bij Pexels

Odvojiti vreme je na prvom mestu. Biti u samoći.

Tih pola sata dnevno je potrebno kako bismo napunili naše baterije.

I u tom slučaju bismo mogli da odvojimo.

Dnevna rutina

 • 10 minuta za meditaciju.
 • 10 minuta za vežbe lica ( face yoga0
 • 10 minuta za negu

Navike

 • Piti dosta vode, najmanje 2 litre na dan.
 • Promeniti ,prilagoditi način ishrane.
 • Izbegavati stres.
 • Uključiti fizičku aktivnost.
 • Družiti se, smejati sa pozitivnim ljudima.
 • Otići na vreme u krevet.
 • Spavati 8 sati.
 • Koristiti prirodne produkte za lice.
 • Promeniti lose navike.

Kroz Face Yogu je moguće odložiti starenje. Naravno da nećemo dobiti izgled devojke od 20 godina nakon upoznavanja lica sa Face Yogom, ali ćemo ublažiti, usporiti proces starenja i dati novu nadu svom licu, dati mu novi život i novu sansu!

Bitno je da ne odustajemo od sebe i svih promena koje nastaju tokom procesa nazvanom starenje.

Face Yoga podmladjuje najmanje 5 do 10 godina i imala sam priliku da se sama uverim u to.

Nove tehnike koje nam dolaze takodje puno obećavaju, tako ćemo na ovaj ili onaj način taj strah svakako odlagati u budućnosti.

Bitno je da tehnike koje danas imamo rade i da daju fantastične rezultate!

Face Yoga ce vam sigurno ukloniti taj strah!

Voor en na

U slučaju da vas je uhvatila panika i da niste sigurni kojim putem da krenete, samo pogledajte fotografije pre i posle, one govore same za sebe.

I još nešto, nosite ponosno svoje lice i sve promene koje to lice nosi a ako vam treba pomoć u potrazi za prirodnim face liftingom tu sam da vam pomognem i da vas posavetujem.

Starite dostojanstveno i u ljubavi prema sebi.

Vas Face Yogi