blank

Angst voor veroudering / gerontofobie

april 24, 2022 by

Viki

Een paar weken geleden kwam ik een artikel tegen waarin Madonna en haar angst voor veroudering werden genoemd. Ze plaatste onlangs een foto van zichzelf op Twitter voor zover ik begreep, of op een van de sociale media waar haar herkenbare gezicht onherkenbaar werd.

Dus haar volgers bleven sprakeloos achter. Even vermelden dat ik Madonna niet volg en dat deze tekst uitsluitend bedoeld is voor gerontofobie, ook wel de angst voor veroudering genoemd.

Madonna is slechts een voorbeeld. Wat haar uiterlijk en presentatie aan het publiek betreft, daar wil ik niet op ingaan. De feiten tonen aan dat de angst voor veroudering aanwezig is en op alle leeftijden bestaat.

De grootste druk bestaat in de wereld van de showbusiness waar publieke figuren er alles aan doen en verschillende behandelingen ondergaan om hun jeugd te behouden.

Ze eindigen meestal als slachtoffers van te frequente chirurgische ingrepen die hun volledige gezichtsanatomie grotendeels veranderen.

[toc]

Waarom zijn we bang om oud te worden?

Ik denk dat de druk van de samenleving op alle gebieden nog nooit zo groot is geweest. Van een vrouw wordt verwacht dat ze mooi en verzorgd is. Tegenwoordig geldt dit echter niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen. En mannen wenden zich steeds meer tot cosmetica, chirurgie en Botox. We weten niet hoe we het verouderingsproces moeten aanpakken.

Angst is dus aanwezig bij beide geslachten.

In het verleden werden deugden en kwaliteiten, de status van een bepaald persoon, meer gewaardeerd. Natuurlijk was de manier waarop we naar schoonheid keken anders. Dit werd ook beschreven in gedichten, literatuur en poëzie.

Van vrouwen werd niet verwacht dat ze naar een training zou gaan, of procedures zou doen om haar gezicht strakker te maken. Op de een of andere manier was er een natuurlijke stroom voor iedereen, wat acceptabel was.

Vandaag, met de komst van televisie ( die al bijna 80 jaar bestaat ), sociale media, wordt ons de aard van “perfecte look” opgelegd. Je kunt er niet aan ontsnappen, het is overal.

Als we bijna elke dag naar zulke “perfecte voorbeelden” kijken, krijgen we een complex van lagere waarden.

Vooral jonge meisjes zijn gevoelig voor dergelijke scènes en bezwijken gemakkelijk aan de invloed van deze omgeving.

We vergelijken onszelf elke dag met anderen en onderschatten zo onze eigen schoonheid.

We hebben een perfecte kleine neus nodig, volle lippen, opgetrokken wangen, opgetrokken oogleden… .etc.

Ook een vrouw van boven de 40 wordt aangevallen door de media. Schoonheid is moeilijk te behouden als je je handen vol hebt.

frustratie
SHVETS-productie bij Pexels

Een vrouw die elke dag naar haar werk gaat, het huishouden doet, kookt, de was doet, voor de kinderen zorgt, een opleiding volgt, de kinderen naarschool brengt. Een vrouw die er is om naar iedereen te luisteren. Zo’n vrouw heeft weinig tijd voor zichzelf.

Waarom benoem ik dit?

Als de kinderen opgroeien en de druk minder wordt, ontstaat er ineens een ruimte waarin die vrouw een bepaald beeld krijgt van zichzelf en haar uiterlijk.

Ik krijg vaak van zulke klanten, vrouwen die hun kinderen hebben uitgezwaaid, een zakelijke carrière hebben gemaakt.

Deze vrouwen kijken dan in de spiegel waarop ze beseffen dat er veel tijd is verstreken en dat diezelfde tijd zijn werk heeft gedaan.

Ze zijn gewoon bang!

Ze schrokken van de gedachte dat het herkenbare gezicht dat in hun herinnering bleef, voortaan niet meer zou bestaan. Het zal gewoon verdwijnen.

Ze komen naar mij in de hoop hun hun oude gezicht terug te geven.

Ik begrijp ze absoluut.

Er is geen enkele vrouw die die angst niet heeft.

Sommigen maskeren het goed, onderdrukken het. Sommigen kijken niet meer in de spiegel. Sommigen laten zich tatoeëren. Maar die angst bestaat in ieder van ons.

Veroudering
Karolina Grabowska bij Pexels

Een vrouw neemt zeker afscheid van iets dat haar dierbaar is en dat haar bijzonder en sterk maakt.

Haar schoonheid, haar jeugd, het is haar wapen en trots!

Wanneer het gezicht naar beneden begint te vallen en de eerste rimpels verschijnen, de diepe lijnen in het gezicht worden de meeste vrouwen doorverwezen naar de parfumerie waar ze advies inwinnen bij de verkoopster over anti-rimpelcrèmes en serums.

Voor niemand van ons is ouder worden iets dat we met een glimlach op ons gezicht accepteren.

Ieder van ons vecht op zijn eigen manier tegen veroudering.

Advertenties met mooie jonge meisjes met perfecte gezichten waar ze reclame maken voor producten die bedoeld zijn voor oudere dames, zijn een voorbeeld van de manipulatie en val waarin we elke dag trappen.

Die prachtige perfecte gezichten worden ons opgelegd die niet eens in de buurt komen van een volwassen vrouw, en nogmaals, jonge meisjes staan op die advertentie als voorbeeld.

Dergelijke advertenties hoeven ons niet bewust te beïnvloeden, maar onbewust wel!

Het spijt me altijd als ik een vrouw zie die waardig oud begint te worden, dit is terug te zien in haar karakter, gezichtsuitdrukkingen, en die toch besloot om plastische chirurgie aan haar gezicht te ondergaan en zo de hele look te veranderen.

Laten we eerlijk zijn, nee, ik ben niet iemand die plastische chirurgie veroordeelt, en ik ben niet tegen plastische chirurgie, maar ik ben tegen drastische veranderingen waarbij het uiterlijk van een persoon volledig verandert.

Dus angst bepaalt in dat geval alles.

De angst voor veroudering is reëel en mag niet worden genegeerd. En niet alleen is deze angst niet alleen aanwezig bij populaire publieke figuren, het geldt voor alle lagen van de bevolking. Wij allen die in deze samenleving leven, kunnen deel gaan uitmaken van die angst.

Samenleving

Op de een of andere manier zijn mannen dan in het voordeel; ze winnen op de een of andere manier in waarde. Velen vinden een oudere man aantrekkelijker. Terwijl een vrouw het andersom ervaart.

Helaas heeft de samenleving waarin we leven ons die angst opgelegd die herboren wordt.

In het verleden werd de oudere vrouw gerespecteerd in de tribale gemeenschap. Haar volwassen jaren werden gewaardeerd en gerespecteerd, net als haar rimpels en grijze haren. Tegenwoordig is het een zeldzaamheid.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, en dit zijn vrouwen die extreem sterk en trots zijn om hun jaren te dragen. Zulke vrouwen zijn er maar weinig. Waarschijnlijk zijn het er meer in kleinere gemeenschappen, in de steden verdwijnen ze.

Nogmaals, cultuur speelt ook een grote rol.

Perfecte vrouwen lopen meestal rond in Dubai. Ze proberen er koste wat kost er mooi uit te zien. Dus hun schoonheid heeft een hoge prijs.

In Nederland, waar ik woon, zijn vrouwen bijvoorbeeld heel ontspannen en natuurlijk. Hier in Friesland dragen ze bijna geen make-up.

We kunnen alleen maar raden hoe het dan in Hollywood is. Ze concurreren daar zeker, en ik geloof niet dat ze op zoek zijn naar oudere mensen die mogelijk op kleine en grote schermen zouden verschijnen.

Dus je weet al dat als je 40 jaar oud bent en in Hollywood woont, je niet langer gewenst bent, ook al heb je misschien talent.

Die angst is terecht.

Angst komt ook voor wanneer een vrouw behoorlijk geïsoleerd is, bijvoorbeeld als ze niet de steun heeft van familie, en vooral vrienden, of vrouwen in de familie. Een vrouw heeft een vrouw nodig.

Zo helpen vrouwen elkaar door te praten, informatie te delen en allerlei handige tips te geven.

Individualisme heeft vrouwen behoorlijk verarmd. Daarom worden er vandaag verschillende groepen opgericht waarin vrouwen met elkaar in contact komen en elkaar opzoeken. En het is echt fantastisch!

Een eenzame vrouw zal elk deel van haar gezicht bekijken en bestuderen.

Wanneer het verouderingsproces begint, is er meestal ongemak en verzet tegen veroudering.

Vermoeidheid, zorgen, slapeloosheid doen hun ding.

Madonna is dus niet meer of minder anders dan wij allemaal. Het weerspiegelt gewoon onze angsten. We zullen ons allemaal op een gegeven moment in dezelfde hachelijke situatie bevinden.

Hoe de angst voor veroudering te bestrijden?

Het eerste en belangrijkste is om ons zoveel mogelijk tot onszelf te wenden. Die kostbare tijd die we met onszelf doorbrengen is van groot belang. Het heeft vooral een grote impact op onze psyche. Het heeft een positief effect op ons humeur en gedrag.

Zelfzorg
cottonbro bij Pexels

Tijd nemen staat op de eerste plaats. Alleen zijn.

Die halve uren zijn elke dag nodig om onze batterijen weer op te laden.

En in dat geval zouden we het volgende kunnen scheiden:

Een dagelijkse routine

 • 10 minuten voor meditatie.
 • 10 minuten voor gezichtsoefeningen (gezichtsyoga)
 • 10 minuten voor zelfzorg

Gewoontes

 • Drink veel water, minimaal 2 liter per dag.
 • Verander, pas je eetpatroon aan.
 • Vermijd stress.
 • Inclusief fysieke activiteit.
 • Hang rond, lach met positieve mensen.
 • Ga op tijd naar bed.
 • 8 uur slapen.
 • Gebruik natuurlijke gezichtsproducten.
 • Verander slechte gewoonten.

Door Face Yoga is het mogelijk om veroudering uit te stellen en kunnen we gracieus ouder worden door goede zelfzorg. Natuurlijk krijgen we niet het uiterlijk van een 20-jarig meisje na een ontmoeting met Face Yoga, maar we zullen het verouderingsproces verzachten, vertragen en nieuwe hoop aan je gezicht geven, het een nieuw leven en een nieuwe kans geven!

Het is belangrijk dat we onszelf en alle veranderingen die optreden tijdens het proces dat veroudering wordt genoemd, niet opgeven.

Face Yoga verjongt minstens 5 tot 10 jaar, en ik had de kans om het zelf te zien.

De nieuwe technieken die naar ons toe komen beloven ook veel, dus op de een of andere manier zullen we die angst in de toekomst zeker uitstellen.

Het is belangrijk dat de technieken die we vandaag hebben werken en fantastische resultaten geven!

Online Face Yoga Lessen

Mocht je in paniek raken en niet zeker weten welke kant je op moet, kijk dan eens naar de face yoga voor en na foto’s, ze spreken voor zich.

Voor en na

En nog iets, wees trots op je gezicht en omarm alle veranderingen die het gezicht met zich meebrengt met het ouder worden en als je hulp nodig hebt bij het zoeken naar een natuurlijke facelift, ben ik hier om je te helpen en te adviseren.

Word waardig oud en word verliefd op jezelf.

Jouw Gezicht Yogi

Viktorija