blank

Collageen

January 30, 2021 by

Viki

Tijdens de Face Yoga Method opleiding, was er wel sprake van collageen. Wij hebben het daar een beetje over gehad. Daarvoor had ik niet zo veel kennis over deze bijzondere stof. Ik wist het wel dat aanmaak van collageen wel beïnvloed wordt door de manier van leven, vooral voeding. Maar ja, welke voeding…en wat precies houdt dat in. Ik ging op een dag rustig mijn theedrinken en ik dacht, straks moet ik een les geven, en ja ik weet al veel over het gezicht, maar over collageen niet echt. Dat moet anders. Ik ging echt op zoek naar de juiste informatie!

Hierbij de verzameling van de informatie over collageen.

Wat is collageen?

Collageen is onderdeel van het bindweefsel. Het is een eiwit. Het bindt organen, weefsel een huid. Het zorgt voor stevigheid. Het bindt alles samen en houdt op de juiste plek. Ook botten, pezen en banden, maar ook nagels, en haren bestaan uit collageen…

Collageen komt van het Griekse woord ‘kolla’, dat samenbinden of lijm betekent. In feite is collageen echter een term die gebruikt wordt voor een hele groep eiwitten, om precies te zijn. Alle eiwitten die bestaan uit drie ketens die als een driedubbele helix om elkaar gewonden zijn, en gevormd worden door de fibroblasten in de extracellulaire matrix.

Collageen
chris howard at Pexels

Collageen is essentieel voor het lichaam omdat de bindweefsels anders alleen uit gel zouden bestaan. Collageenvezels in de dermis – dat is de laag onder de opperhuid – zorgen voor stevigheid. Elastine, een ander belangrijk eiwit in het bindweefsel, is daarnaast verantwoordelijk voor de veerkracht of elasticiteit van de huid.

De huid is het grootste orgaan van het lichaam en collageen is een van de belangrijkste componenten. Naarmate je ouder wordt, daalt het collageengehalte met 1% per jaar (per oppervlakte-eenheid huidoppervlak). Deze afname is te zien in de vorm van een rimpelende, loszittende en slappe huid. De collageensynthese is overigens niet alleen afhankelijk van je leeftijd, maar ook van een aantal andere factoren.

Zo bevat de huid van mannen over het algemeen meer collageen dan de huid van vrouwen. Hoewel het lichaam gedurende het hele leven collageen blijft aanmaken, neemt de productie van collageen al na het 25e levensjaar gestaag af.

Anders dan het gebrek aan water en gezonde oliën, wat zorgt er volgens jou voor dat collageen uithardt?

Suiker

blank
Suzy Hazelwood at Pexels

Suiker en al het andere dat overtollige glucose creëert, zoals koolhydraten en vrijwel het hele moderne dieet. Overtollige glucose werkt als lijm die collageenmoleculen kruiselings verbindt

(lijmt ze aan elkaar). Als je om slagaders of rimpels geeft, is suiker en koolhydraten slecht nieuws. Wanneer collageen kruist, kan het geen vocht vasthouden en instorten, waardoor een droge, gerimpelde, vervelende, verzakte oude, nutteloze huid ontstaat.

Wat kan nog aanmaak van collagene beïnvloeden?

Gefrituurde hapjes

De volledig geoxideerde vetten die ze bevatten, kunnen vroegtijdige veroudering van je huid veroorzaken. Doordat je lichaam moeite heeft om zulke vetten te verwerken, worden je bloeddoorstroming en stofwisseling vertraagd. Dit vermindert ook de aanmaak van collageen en elastine; stoffen die je huid een jonge uitstraling geven.

blank
Caleb Oquendo at Pexels

Zout

Net als suiker, is zout niet bepaald goed voor je huid. Als je teveel zout binnenkrijgt, kan dit onder andere leiden tot een te hoge bloeddruk. Deze verlaagt het gehalte aan collageen in je lichaam, waardoor je huid verzwakt. Te weinig collageen vertaalt zich naar lijntjes en rimpels, vooral waar je huid dun is, zoals rond je ogen.

Als je teveel zout eet, kan dit ook leiden tot opgezette wallen en oogleden. Bovendien kan dit acne verergeren.

Kant-en-klaar maaltijden, sausmixen 

  • bestrijdingsmiddelen,
  • anti-schimmelmiddelen,
  • verschillende soorten was en
  • hormonen.

Waar heb je collageen in de natuur?

ZINK Is essentieel voor een goede huid en collageen. Het kan helpen bij het repareren van DNA-schade en voorkomt rimpelvorming, striae, etc. Aanbevolen suppletie is 50 mg één of twee keer per dag, en om ook voedsel met zink te eten. Zinkvoedsel omvat maanzaad, pompoenpitten,

pijnboompitten, zonnebloempitten, sesamzaad, pecannoten, cashewnoten, macadamia-noten, kokosnoten.

BLACKBERRY-blaasextract is het hete nieuwe anti-rimpel huidverrassingsmateriaal vanwege zijn collageen- en elastine-verhogende eigenschappen. Dit extract bevat MMP-enzymen die huidmatrixeiwitten afbreken, wat leidt tot een brosse, rimpelige huid. Blackberry-extract heeft ook antioxiderende eigenschappen die lijken op groene thee.

blank
Thierry Fillieul at Pexels

PYCNOGENOL- pijnboomschors is echt hoog in OPC’s – krachtige antioxidanten die vrije radicalen vernietigen (die het verouderingsproces vertragen) en collageen en bloedvaten versterken. Goed voor spataderen. Pyconogenol is een zeer actieve bio-avonoïde die helpt bij het verhinderen van ontsteking en het stimuleren van collageen. Het verbetert de elasticiteit van de huid, verbetert de bloedsomloop, stimuleert de ontsteking en verbetert de soepelheid van de gewrichten

SILICA is absoluut noodzakelijk voor bindweefsel, collageensynthese, botten, ligamenten, kraakbeen, huid, haar en nagels. Het is afhankelijk van voldoende maagzuur om te absorberen, maar naarmate we ouder worden, vermindert de zuurgraad van de maag, wat leidt tot een afname van de opname van silica, wat leidt tot … tromgeroffel … rimpels samen met broos slap haar en nagels. Goede bronnen van silica zijn bamboe (gepoederde stengel), ocra, brandnetels, diatomeeënaarde, komkommerschillen.

VITAMINE C: stimuleert de productie van collageen en heeft antioxidanten die de huid beschermen tegen schade door vrije radicalen veroorzaakt door slechte voeding, UV, chemicaliën, roken, drinken. Neem zoveel als je aankan, neem het in natuurlijke vorm aan. Goede bronnen zijn amla bes, papaja, kiwi, citrus, acerola bes, rozenbottels, bosbessen. ACEROLA BERRY een kersachtige Caribische vrucht. De meest stabiele, betrouwbare en uiterst geconcentreerde natuurlijke bron van vitamine C. Een van de rijkste bronnen van 100% natuurlijk vitamine C-complex ter wereld. Slechts 100 gram of ongeveer 3,5 ounce van de gerijpte acerolavruchten kan 17.000 milligram van de vitamine C bevatten. Dit alles maakt het een krachtige antioxidant voor het anti-wit, ontgiften en chelateren van zware metalen uit het lichaam. Al deze vitamine C helpt ook bij het opbouwen van collageen dat nodig is voor de huid, het bindweefsel, de lever en de bijnieren. Het helpt tegen stress en ontspant. Zeer geschikt voor mensen in toxische steden, mensen met Parkinson, herpes, atherosclerose, bronchitis,

kanker, astma, glaucoom, rimpels, huidverzorging en zelfs schimmelinfecties. Als je jong en rimpelvrij wilt blijven, neem dan Acerola.

blank
Trang Doan at Pexels

PAPAJA’S Papaja’s zijn geweldig voor de huid. Papaja-enzymen lossen dode huidcellen op, terwijl het basische mineralen voeden en de creatie van een nieuwe, gezonde huid ondersteunen. De enzymen spannen het collageenweefsel onmiddellijk aan. Het papaja-eiwitoplossende enzym genaamd papaïne, alleen te vinden in papaja en is op het hoogtepunt van zijn vermogen voordat de papaja rijpt, wanneer fruit nog steeds groen is. Dit krachtige enzym lost de dode en beschadigde cellen op, terwijl nieuwe en gezonde cellen intact blijven.

blank
alleksana at Pexels

ZWAVEL Ons lichaam heeft het net zo hard nodig als water. Bronnen zijn pijnboomschors, dennennaalden, pijnboompitten, aloë vera, wilde grassen, uien, knoflook, paprika’s, rucola, waterkers, radijs, , durian ,spinazie, spruitjes, uien, kikkererwten, amandelen, kool, enz. (In principe stinkende bittere dingen). Zwavel zit in alle levende wezens en helpt bij de juiste vorming van eiwitten geassocieerd met bindweefsels, hormonen en antilichamen. Het is nodig voor de vorming van collageen, dat meer dan 30% van het eiwit in ons lichaam uitmaakt. Collageen is nodig voor de integriteit en elasticiteit van de huid. Zwavel is belangrijk voor hormonen, enzymen, antilichamen, antioxidanten, weefsels en lichaamseiwitten. Het draagt ​​bij aan gezond haar, nagels, zachtheid van de huid en stimuleert de reparatie van een beschadigde huid door de aanmaak van collageen te stimuleren. Zwavel doet wonderen voor littekenweefsel door te helpen de verknoping in huideiwitweefsels te verwijderen, wat betekent dat het ook helpt bij rimpels. Zwavel wordt vaak gebruikt voor spier- en gewrichtspijn die pijnimpulsen stopt voordat ze de hersenen bereiken. Het verhoogt de bloedcirculatie en behoudt de zuur-alkalische balans. Het verhoogt zowel de natuurlijke ontgifting. Sulfur is the foundational mineral of all beauty, the best cosmetic in the world. Zwavel zorgt voor elasticiteit, beweging, genezing en herstel in weefsels. Eet zwavel voedsel (knoflook, uien, hete pepers, rucola) met vetten (avocado, noten, olie, zaden, enz.) Om de harde rand te verzachten (pittig en vetten gaan goed samen).

IRISH MOSS 100% Natural Collagen ~ Anti-Aging Irish Moss is een goede bron van jodium, mineralen, eiwitten en GEWELDIG voor de productie van collageen, wat helpt om je huid te vullen, rimpels glad te strijken, de tekenen van veroudering te bestrijden!

 Irish Moss (Sea Moss) is UITSTEKEND voor je huid, haar, schildklier, het verminderen van ontstekingen, het maken van ongelooflijke gerechten en nog veel meer.

Eet het op!

Maak een gezichtsmasker!

 Het is heel gemakkelijk om jaren jonger te lijken als je de juiste dingen doet. Irish Moss is daar een van!.

 Geweldige voordelen van Irish Moss:

1. Natuurlijke Botox- Voorkom  rimpels

2. Gewichtsverlies

3. Goed voor Hart

 4. Hoog in jodium

 5. Bevat krachtige antioxidanten

6. Anti-virale eigenschappen

Goed voor de huid , luchtwegen , haargroei , verwijdert straling in het

lichaam.

En veel meer! Dit zijn allemaal natuurlijke plantaardige onbewerkte bronnen van collageen. Ik gebruik rauwe-niet bewerkte stoffen. Dat betekent, dat ik ze niet kook, brand of stoom.

 Ik geloof dat de natuur aan ons alles geeft en dat alle antwoorden daar zijn.